Westchester Medical Science Village

Valhalla, NY
The Westchester Medical Science Village has been conceived as a model of environmental sustainability, from the conception of a plan that responds to the existing natural features to buildings that are envisioned as models of energy efficiency and that are LEED certified.

Immediately adjacent to the Westchester Medical Center and the New York Medical College, the vision for the Westchester Medical Science Village is to create a nationally recognized iconic medical and research sciences center organized around a walkable mixed-use paradigm that will facilitate interaction and a cross pollination of ideas set into an attractive natural landscape that is also a model for Smart Growth.  Much more than an office district, the plan for the Medical Science Village creates a place to work, shop, learn, discover, and play and creates a unique “sense of place” that is essential in the competitive marketplace.  Regional amenities include a new Children’s Living Science Center.  

Three distinct villages are created that are defined by the East Ravine and the West Ravine: Central Village, East Research Village, and West Research Village which are joined by Hospital Road, Loop Road, and pedestrian bridges that span the ravines.  One can imagine working in one’s office, breaking for lunch, taking a pleasant stroll to Main Street with its varied selection of restaurants, and then settling into outdoor café seating.  

The Westchester Medical Science Village has been conceived as a model of environmental sustainability, from the conception of a plan that responds to the existing natural features to buildings that are envisioned as models of energy efficiency and that are LEED certified.  Building orientation and site configuration has been crafted to minimize the western exposure of facades, create a series of outdoor courtyards that maximize views for tenants, and take advantage of the significant topographical change to allow the majority of parking to occur beneath the buildings and courtyards, thereby creating an urbane and walkable experience.

Project Web Site
project data

240,000 sf of medical office space

2,350,000 sf of bio-tech/research uses

40,000 sf of office

100,000 sf of retail

25,000 sf fitness center

100,000 sf hotel

35,000 sf Living Science Center

services
Conceptual Design
Code Analysis
Conceptual Architectural Design
Feasibility / Yield Analysis
Master Planning
Rendering / Models / Videos
Urban Design
stay connected